Canzibe Ziekenhuis

Canzibe is een diep ruraal gelegen ziekenhuis met 140 bedden midden in de Transkei, in de Oost-Kaap. Het is een zogenaamd ‘primary hospital’ , of district ziekenhuis en doet dienst voor zo’n 143 000 mensen in de omgeving van Ngqeleni. Patiënten worden doorverwezen uit elf omliggende kleinere klinieken en huisartsen in het gebied. Doorverwijzen van patienten gebeurt naar de dichtsbijzijnde ‘grote’ stad Umtata, waar het academisch ziekenhuis Nelson Mandela gelegen is en een orthopedisch ziekenhuis, Bedford.

Canzibe bedient zowel in- als out-patiënten. Er zijn vijf grote afdelingen: male en female general/surgical, verloskunde/gynaecologie, kindergeneeskunde, tuberculose en kort verblijf. Overdag worden dagelijks poliklinische patiënten gezien, en na werktijd dient de poli als SEH. Spoedeisende chirurgie zoals bijvoorbeeld keizersnedes wordt gedaan in de aanwezige OK, tevens beschikt het ziekenhuis over een laboratorium, röntgenafdeling, apotheek en een speciale HIV-unit.

Momenteel zijn slechts drie permanente artsen werkzaam in Canzibe. Leermogelijkheden in het ziekenhuis zijn afhankelijk van de relatief beperkte middelen en moeilijkheden bij het verwijzen van patiënten, waardoor een duidelijke focus op klinische vaardigheden (in plaats van speciele onderzoeken) en onafhankelijke klinische besluitvorming noodzakelijk is.

De lokale Xhosa gemeenschap is een traditionele. Mensen maken hun huizen op percelen van het land aan hen toegewezen door de plaatselijke chief of headman, in de vorm van boerderijen meestal bestaande uit meerdere kleine ronde hutten met rieten daken (rondavels) en huizen, maïsvelden en kralen voor het aanwezige vee. Basisvoorzieningen zoals stromend water, elektriciteit en sanitaire voorzieningen ontbreken of zijn zeer beperkt. Armoede en gebrek aan infrastructuur, financiele middelen en onderwijs resulteren vaak in de ‘double-burden’ van ziekte, met een duidelijke hoofdrol voor HIV en TBC.

Het ziekenhuis ligt op ongeveer een uur van Umtata (deels langs een onverharde weg), en ongeveer 40 minuten van de kust waar men het weekend kan doorbrengen in diverse backpackers of self-catering cottages. Accommodatie is voorzien op het ziekenhuisterrein. Het dorp Canzibe zelf is beperkt, maar een kleine supermarkt biedt elementaire boodschappen en hardware.

Zie: www.flickr.com / photos / canzibe voor foto’s.