Xhosa ceremonieel

De Xhosa zijn mensen vol oude tradities, die ze graag in ere houden.

Vorig weekend heb ik twee verschillende Xhosa ceremonies meegemaakt. De eerste was rondom de bruiloft van een nicht van Silas. In de cultuur van de Xhosa betaalt een man koeien voor de vrouw als bruidschat. Nadat de betaling gesettled is, wat meestal zo rond de 10 koeien ligt, afhankelijk van de waarde van de vrouw, moet de vrouw intrekken in het huis van de man. En omdat de man al die koeien betaald heeft en waarschijnlijk blut is, wordt de familie van de vrouw ook geacht iets terug te doen. Dit wordt gedaan in de vorm van een massaal feest, waarbij de familie van de vrouw ‘op bezoek’ gaat bij de familie van de man, en ze de vrouw als het ware naar haar nieuwe familie begeleiden. Dit gaat samen met een hele vrachtwagen vol kratten bier, brandy en allerlei cadeaus, meest meubels, beddengoed en keukengerei. Want de vrouw moet natuurlijk wel meteen aan het werk gezet kunnen worden. In dit geval was het huis van de bruidegom nogal ver weg. Er was één grote truck geregeld die eerst alle cadeaus en drank moest gaan afleveren, en daarna weer terug moest rijden om alle gasten op te halen en af te gaan leveren. Geheel volgens afrikaanse traditie was de truck al kapot voordat ze überhaupt weer terug waren in Coffeebay, en moesten ze vervolgens iedereen in bakkies gaan vervoeren, en jawel hoor, er passen best 25 mensen in een pick-up, geen probleem, TIA. Iedereen kwam dus ergens midden in de nacht aan op het feest, maar ook dat is geen probleem want de volgende dag gaat alles gewoon door. Ik heb de slachting van maar liefst twee koeien mogen aanschouwen (bah) en daarna vond ik het wel weer leuk geweest.

De tweede ceremonie was die van ‘Boys becoming a man’. In de Xhosa cultuur ben je pas een echte man als je voorhuid er onder traditionele omstandigheden af is gehakt, en je daarna een maand lang helse pijnen doorstaat in de bosjes, waar een ‘oudere’ je alles leert over de verantwoordelijkheden die je vanaf nu ten deel zullen vallen als man. Dat er regelmatig jongens sterven omdat de besneden piemel gaat ontsteken en ze vervolgens geen medische hulp zoeken, want dan ben je natuurlijk geen stoere man, laat ik maar even buiten beschouwing. Ook dat de helft van de piemel en soms de hele piemel er wel eens helemaal afvalt vertel ik hier maar even niet, want dan is de hele charme er natuurlijk meteen vanaf. Deze twee jongens hadden echter een traditionele besnijdenis ondergaan en het moment van de waarheid was aangebroken: het feest ter ere van hun mannelijkheid! De hele familie rukt uit om de jongens te bezingen en ze cadeaus te geven, wat ook hier voornamelijk bestaat uit meubels en keukengerei, oh en een hele stoere mannenoutfit met hoed. Verder wordt er veel gezongen en gedanst, dit was namelijk een christelijke ceremonie, dus dan wordt het overvloedige drinken van bier achterwege gelaten. Er wordt wel goed gegeten, er was een koe geslacht en die mochten we allemaal op gaan eten, geserveerd met umnqushu (ja, spreek dat maar eens uit, het zijn in ieder geval bonen met mais), rode kool  en rijst. En een heleboel frisdrank.The mammas