Undesirable?

De Zuid-Afrikaanse afdeling van Binnenlandse Zaken belast met immigratie (Home Affairs) heeft zojuist besloten een nieuwe wet aan te nemen. Deze nieuwe wet maakt het er voor de gemiddelde immigrant niet gemakkelijker op. Schrijnende taferelen op het vliegveld, waar Immigration Officers doodleuk stempels uitdelen in paspoorten: UNDESIRABLE. De ‘straf’ kan oplopen tot vijf jaar! Wat betekent dat je vijf jaar het land niet meer in mag. Home Affairs heeft zelf een probleem, namelijk dat het verwerken van visumaanvragen niet 30 dagen duurt, wat er officieel voor staat, maar maanden tot soms wel een jaar! Wat er vervolgens gebeurt is dit: Je woont en werkt al jaren in Zuid-Afrika. Je doet veel goede dingen, werkt voor een NGO, helpt arme mensen en kinderen, betaalt netjes belasting, stimuleert de lokale economie door je hardverdiende geld te laten rollen. Vervolgens is het tijd om je werk/verblijfsvergunning te verlengen. Dit doe je netjes, ruim op tijd, je woont en werkt rustig door. Op een gegeven moment wil je even terug naar je land van herkomst, je opa is overleden, ik noem maar een voorbeeld. Bij de grens vertelt Immigration Officer Nelson je rustig dat je permit verlopen is, dat dit niet mag en je de komende vijf jaar niet meer terug mag komen. Dat jij je verlenging al 8 maanden geleden hebt aangevraagd en Jannie bijĀ  Home Affairs dit nog steeds niet heeft verwerkt, zal Nelson natuurlijk een rotzorg zijn. Regels zijn regels. Tot ziens! En bedankt he!

Nu zag ik dit een klein beetje aankomen, en heb ik besloten om 1 dag voor het verlopen van mijn werkvergunning terug te vliegen naar Nederland. Ik ben Nelson dus niet tegen gekomen. En heb in Nederland bij de Zuid-Afrikaanse ambassade netjes een nieuwe werkvergunning aangevraagd. Kost je wel even een vlucht op en neer naar Nederland, maar ja, dan heb je ook wat he?!